Dieta ubogosalicylanowa

Nie ma pewnych dowodów na skuteczność stosowania diety ubogiej w salicylany przez chorych z astma aspirynową: niektóre badania pokazują poprawę objawów astmy i zapalenia zatok, podczas gdy inne nie potwierdzają jej skuteczności.

Dieta ubogosalicylanowa, inaczej niskosalicylanowa to dieta lekkostrawna, eliminacyjna, która polega na redukcji spożycia produktów zawierających duże ilości salicylanów. Salicylany są obecne w warzywach, owocach, orzechach oraz w znaczącej ilości w ziołach i przyprawach. Jajka, zboża, mięso i ryby nie zawierają dużych ich ilości. Występują one także w napojach zawierających alkohol, głównie w piwie i winie, podczas gdy gin, wódka, whisky i brandy nie zawierają ich prawie wcale. Dokładne określenie ilości salicylanów w pożywieniu jest niemożliwe, ponieważ zależy ona m.in. od sposobu w jaki żywność jest przygotowywana, produkowana, skąd pochodzi, a nawet stopnia dojrzałości owoców. Zawartość salicylanów zmniejsza się po ugotowaniu pokarmów, a także w miarę dojrzewania owoców i warzyw, jest wyższa w świeżych i suszonych.

Diety ubogosalicylanowej nie powinno się stosować u wszystkich osób z nadwrażliwością na NLPZ, należy ją rozważyć u pacjentów z chorobą układu oddechowego i skóry zaostrzanych przez NLPZ oraz nadwrażliwością na NLPZ, które skarżą się na zaostrzenie choroby podstawowej albo występowanie działań niepożądanych produktami, które zawierają salicylany. Powinno się także zastosować dietę diagnostyczną przez 6 tygodni, a potem powrócić do poprzedniej diety, żeby potwierdzić efekt diety aspirynowej.

Szersza informacja na temat diety ubogosalicylanowej do pobrania w formie pliku pdf: Dieta ubogosalicylanowa (pobierz).



Opracowała K. Frachowicz na podstawie:

Kowalski ML et all. “Diagnosis and management of NSAID-Exacerbated Respiratory Disease (N-ERD)-a EAACI position paper”, Allergy. 2019 Jan;74(1):28-39.

Kowalski ML et al. ”Nadwrażliwość na niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) – klasyfikacja, rozpoznawanie i leczenie: przegląd EAACI/ENDA i GA2LEN/HANNA”, Alergia Astma Immunologia 2011, 16 (2): 57-70.

Ignacak M. „Dieta ubogosalicylanowa w nadwrażliwości na niesteroidowe leki przeciwzaplne”, Przegląd Lekarski. 2015;72:12. Jakie źródło zamiast?

Cardet JC et all. “Alcohol induced respiratory symptoms are common in patients with aspirin exacerbated respiratory disease”, J Allergy Clin Immunol Pract. 2014; 208-13.